Războiul declarațiilor pe taxele vamale între UE și SUA

Președintele francez Emmanuel Macron a exprimat ‘dezaprobarea foarte puternică’ a Franței și a făcut apel la UE ‘să apere cu hotărâre interesele europene’, după amenințările lui Donald Trump de a impune taxe vamele de 30% de la 1 august asupra produselor din UE, relatează AFP.

Președintele francez invită în special Comisia Europeană ‘să accelereze pregătirea de contramăsuri credibile, prin mobilizarea tuturor instrumentelor la dispoziția sa’, ‘dacă nu se ajunge la niciun acord până la 1 august’.

El a mai afirmat că UE negociază cu Washingtonul de mai multe săptămâni ‘pe baza unei oferte solide și de bună credință’. Președintele francez consideră că ține ‘mai mult ca niciodată de Comisie să afirme determinarea Uniunii de a apăra cu hotărâre interesele europene’.

‘Franța susține deplin Comisia Europeană în negocierea care se va intensifica pentru a ajunge la un acord reciproc acceptabil până la 1 august, în așa fel încât el să reflecte respectul datorat partenerilor comerciali precum Uniunea Europeană și SUA, cu interese împărtășite și cu lanțuri de valori integrate’, a mai apreciat șeful statului francez.

Deși a criticat noile taxe vamale anunțate de Donald Trump sâmbătă, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că UE dorește în continuare să ajungă la un acord comercial cu Washingtonul.

Președintele american, care a impus și Mexicului taxe vamale de 30%, și-a justificat decizia prin dezechilibrul comercial între țara sa și UE. În 2024, SUA au anunțat un deficit comercial de 236 de miliarde de dolari cu Uniunea (+13% într-un an), care a exportat bunuri în valoare de 606 miliarde de dolari pe teritoriul primei economii mondiale, potrivit cifrelor biroului reprezentantului american pentru comerț.

Industria germană a cerut UE și SUA ‘să găsească rapid soluții și să evite o escaladare’.

‘Anunțul președintelui Trump este un semnal de alarmă pentru industria de cele două părți ale Atlanticului’, a afirmat într-un comunicat Federația germană a industriei (BDI), reacționând la scrisoarea președintelui american către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, publicată pe platforma sa Truth Social.

‘Un conflict comercial între două spații economice atât de strâns legate ca UE și SUA dăunează relansării economice, forței de inovare și, în final, încrederii în cooperarea internațională’, a avertizat Wolfgang Niedermark, membru al echipei de conducere a BDI.

Această federație ‘face apel la guvernul german, la Comisia Europeană și la administrația americană să găsească acum, foarte rapid, soluții, în cadrul unui dialog obiectiv și să evite o escaladare’.

‘Cele câteva săptămâni care ne separă de intrarea în vigoare a taxelor vamale pe 1 august trebuie folosite pentru a negocia de la egal la egal’, a adăugat federația germană.

Germania este în prima linie a repercusiunilor ofensivei comerciale americane, pentru că economia sa este foarte dependentă de exporturile în SUA, în special în industria chimică, farmaceutică, auto, siderurgică și fabricarea de mașini-unelte.

În aceste ultime săptămâni, cancelarul german Friedrich Merz a pledat pentru ca UE să încheie cu Washingtonul un acord ‘simplu’, privilegiind aceste sectoare-cheie, chiar dacă va trebui să consimtă anumite suprataxe pe alte produse.

Recomanda 1

10 Comentarii

  1. Declarații pot face și eu,..Măsurile care trebuiau luate ieri in schimb nu prea interesează pe liderii europeni.. De fapt nu sunt interesați decît de ukraina, de curentul și drepturile gender și de imigrație,. Alte priorități nu se pare că au..Adică colectarea de bani de pa proști pentru arme de trimis la ukran..

  2. Iuropeanu: De ce trăiesc din ce în ce mai greu?
    UE: Că Donald pune taxe vamale (ieri că Putin…)
    Americanul: De ce trăiesc din ce în ce mai greu?
    Donald: Că-i apărăm pe iuropeni și au taxe vamale.
    Povața: E vorba de sărăcirea oamenilor aruncînd tot felul de pricini mincinoase.

  3. Dupa ce a concediat meteorologii, Donald Trump vine cu solutii de Evul Mediu, sustinand ca’tragedia din Texas ar fi fost evitata daca oamenii ar fi tras clopotele’:))
    Va dati seama cata minte mai are …

    • Dacă vibrațiile, sunete la frecvența microundelor, schimbă radioactatea (ceva studiu italian) se prea poate că sunetul clopotelor să schimbe ceva în nori. Nu cred că de proști trăgeau clopotele la bisericile din sat pînă nu demult. Or fi văzut că ceva se schimbă.
      Desigur Donald e un hoț și-un mincinos.

  4. In articol scrie ca ( citez ) ” Germania este în prima linie a repercusiunilor ofensivei comerciale americane, pentru că economia sa este foarte dependentă de exporturile în SUA, în special în industria chimică, farmaceutică, auto, siderurgică și fabricarea de mașini-unelte ” . Pai Germania sa exporte și in alta parte , cum ar fi in Rusia , China etc. daca nu dorește taxele vamale uriașe , care practic o scot de pe piata. Din fericire pentru americani , Germany , in prezent , se conduce pe baza de ideologii , nefiind dispusa sa exporte in piețele uriașe din Rusia și China pe motiv că ,acolo nu este democrație … Daca exporta selectiv , cu prioritate în ” tara democrației ” atunci sa plătească și prețul ideologiei adoptate . Așa se întâmplă când te abati de la principii economice elementare ( niciodată să nu depinzi de un singur client ) ! Germany mai are o posibilitate , mult dorita de Biden și Trump ; să-și mute toată industria in SUA și să ofere americanilor locuri de munca bine plătite . Cam aceasta urmăresc noile taxe vamale ,impuse ” prietenilor ” americani din UE. Să vedem reacția germanilor . Aceștia au numai doua variante , respectiv să accepte falimentul ( fără materiile prime și gazul rusesc ) sau să-și mute industria in SUA.

  5. E fals si contraproductiv sa-l declari retardat pe I’le Galu Trump care la ordinul STAPANULUI sau Rasputin CONTRA-SANCTIONEAZA Lumea LIBERA!!! Nu contest ca ideologia care-i motiveaza pe cei doi este intr’adevar retardata, dar actiunile lor sunt perfect coordonate si
    urmaresc telul secular de PAUPERIZARE a SOCIETATII UMANE!!!

  6. Dezastrul comercial nu este al Europei, ci al poporului american ca nu poate sa traiasca fara produsele europene, deci, scoate inca 30% din buzunare. Trump este un retardat al razboaielor comerciale care n-au dat americanii castigatori, poporul cu cea mai mare datorie externa. Santajul a fost intotdeauna cea mai proasta politica. Rezultatul recent al embargoului european asupra materiilor prime din Rusia este dovada prostiei prin autosantionare ! Dar zburataciti pasaretul care si-a facut cuibul la conducerea UE.

  7. Chiar și dacǎ Trump ar pune taxe vamale pentru UE efectul economic ar fi absolut neglijabil fațǎ de dezastrul produs de Ursula cu Green Deal-ul și „sancțiunile contra Rudiei” care au distrus economia UE.

  8. România are deficit comercial de 3 ori mai mare (procentual) decât SUA și nimeni nu se îngrijoreazǎ. Importǎm tot: de la energie și pânǎ la aluat de pâine sau pachete de vacanțǎ iar Ursula chiar ne încurajeazǎ, cǎ asta e sǎ fii proeuropean.. sǎ nu mai ai nimic și sǎ fii fericit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.